Gør-det-selv,  Inspiration,  Møbler,  Sofaborde & sidetables

Sofabord støbt i beton

FB Jane Lindby Mølgård Pedersen betonsofabord_opt

Gør det selv! Lav dette smukke rå betonbord. Bordet her står på 4 klodser (og vejer 300kg!) men andre understøtninger kan bruges, hvis du ønsker et højere bord (paller, betonblokke fra byggemarkedet, træstubbe mv)

SÅDAN FREMSTILLER DU EN BETONBORDPLADE:

Lav en form af træ, som bordpladen kan støbes i. Du skal lave formen af hårdt glat træ (evt. masonitplader) – overfladen på pladen afgør overfladen på betonen. Sørg for at kassen kan skilles ad efterfølgende, så du kan få betonpladen ud 🙂 Smør evt. formen med et slip-middel.

Derudover skal du bruge rio-net som støbes ind i betonen (rionettet/jernarmeringen forstærker bordet).

Sidst men ikke mindst skal du bruge cement – vær opmærksom på når du køber det, om du køber en blanding inkl. sand, der er færdig til brug (kun ved tilsætning af vand) eller om du skal igang med at blande det hele. Derudover skal du tage stilling til strukturen i betonen (afhænger af kornstørrelsen).

Blandingen må ikke være for tynd, da betonen vil synke som vandet fordamper. Hæld halvdelen af blandingen i formen, læg rionettet i og fyld resten af blandingen i. Så skal massen vibreres eller gynges på plads, således at luftlommer og luftporer i bunden af formen udjævnes. Herefter dækkes formen med plast, og så skal det hele tørre (en del døgn, afhængig af tykkelsen).

Når bordpladen er taget ud af formen skal den evt. slibes og behandles med voks, hvis du vil sikre, at den ikke tager imod fedtpletter og lignende. Voksprodukter kan købes i byggemarkedet.

Cement er ikke syrefast, så generelt skal man udvise forsigtighed med syreholdige produkter i mad (eks. citron) og helt undgå syreholdige rengøringsmidler og kalkfjerner, ligesom stærkt farvende væsker som rødvin vil kunne ses. Men jeg tror det er vigtigt, når man ønsker en rå og flot betonbordplade, at man samtidig accepterer det patina, som den vil få når den bliver brugt. Den daglige rengøring bør foretages med lunkent vand. Undgå brugen af sulfo og andre affedtende rengøringsmidler, da disse fjerner det fedtlag som er med til at holde pladen mæt. Der kan anvendes brun sæbe og sæbespåner til rengøringen, hvis pladen er meget beskidt.

Ovenstående er vejledende og alt ansvar fraskrives.

Løsningen på billedet er lavet af Jane Lindby Mølgård Pedersen og hendes mand

 

 

 

3.584 kommentarer